Heeft u nekpijn, rugpijn of pijn aan de wervelkolom en bent u opzoek naar de beste behandeling? Misschien twijfelt u of u moet kiezen voor fysiotherapie of manuele therapie? Wij zochten het wetenschappelijk voor u uit!
Gelukkig zijn al onze 'manueel therapeuten' ook 'fysiotherapeut' en zullen zei altijd het beste behandelprogramma voor u combineren!
De termen lopen in de literatuur soms ook door elkaar, hieronder hebben we ons best gedaan om wetenschappelijk antwoord te geven op de vraag, moet ik naar een manueel therapeut of fysiotherapeut.
Overzicht van de Behandeling
Manuele Therapie (MT): Dit omvat specifieke mobilisatietechnieken die door een therapeut worden uitgevoerd om de beweeglijkheid van de wervelkolom te verbeteren.
Fysiotherapie (PT): Dit omvat voornamelijk oefentherapie gericht op het versterken van de spieren en het verbeteren van de functionele capaciteit.
Vergelijking van Effectiviteit
Klinische Uitkomsten:
Volgens een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT) met 183 patiënten (18-70 jaar) met niet-specifieke nekpijn, was het succespercentage na 7 weken 68,3% voor manuele therapie, 50,8% voor fysiotherapie en 35,9% voor zorg door een huisarts. Manuele therapie scoorde consequent beter op de meeste uitkomstmaten 7.
Een andere RCT met 256 patiënten met niet-specifieke rug- en nekklachten toonde aan dat zowel fysiotherapie als manuele therapie de ernst van de klachten meer verminderden en een hoger globaal waargenomen effect hadden in vergelijking met voortgezette behandeling door de huisarts. Er konden echter geen significante verschillen in effectiviteit tussen fysiotherapie en manuele therapie worden aangetoond.
Kosten en Kosteneffectiviteit:
Een economische evaluatie naast een RCT met 183 patiënten toonde aan dat de totale kosten van manuele therapie (447 euro) ongeveer een derde waren van de kosten van fysiotherapie (1297 euro) en huisartsenzorg (1379 euro). Manuele therapie was minder kostbaar en effectiever dan fysiotherapie of huisartsenzorg 9.
Een andere studie met 90 patiënten vergeleek de kosteneffectiviteit van manuele therapie volgens de Utrechtse School (MTU) met fysiotherapie. Na 52 weken waren er geen significante verschillen in klinische uitkomsten, maar de interventiekosten en gezondheidszorgkosten waren significant lager in de MTU-groep 10.
Langetermijneffecten:
Een systematische review en meta-analyse concludeerde dat gecombineerde behandeling met manuele therapie en oefentherapie geen significant betere resultaten opleverde in vergelijking met alleen oefentherapie voor pijnintensiteit, nekdisabiliteit of kwaliteit van leven bij volwassen patiënten met graad I-II nekpijn 11.
Conclusie
Op basis van de beschikbare literatuur lijkt manuele therapie over het algemeen effectiever en kostenefficiënter te zijn dan fysiotherapie voor de behandeling van nekpijn. Manuele therapie resulteert in snellere en grotere verbeteringen in pijn en functionele status op korte termijn, en is ook economisch voordeliger. Echter, op lange termijn zijn de verschillen tussen de twee therapieën minder uitgesproken.
Deze bevindingen suggereren dat manuele therapie een rationele keuze is voor patiënten met aanhoudende nekpijn, terwijl de keuze tussen de twee therapieën op lange termijn kan afhangen van de voorkeuren van de patiënt en de zorgverlener.
Gelukkig zijn al onze 'manueel therapeuten' ook 'fysiotherapeut' en zullen zei altijd het beste behandelprogramma voor u combineren!
コメント